Jak na Śląsku prezentuje się – niekoniecznie lokalna – gastronomia? Naszym zdaniem całkiem nieźle. Sprawdźmy, gdzie można “u nos” dobrze zjeść. Oto nieco nieoczywiste restauracje, które znajdują się w górnośląskiej aglomeracji i z pewnością zasługują na miano wyjątkowych bądź charyzmatycznych.
Śląskie restauracje, w których koniecznie warto zjeść
- W Gliwicach funkcjonuje restauracja, która podwozi zamówione jedzenie… pociągiem. Oczywiście mowa tu o modelu, który przywozi posiłki na specjalnych wagonikach. Niestety, nie mamy dobrych wieści, jeśli chodzi o rezerwację miejsca w tym obiekcie. Cieszy się on dużym uznaniem wśród gości, dlatego miejsce (zwłaszcza dla rodzin) trzeba zarezerować nawet 2 – 3 tygodnie wcześniej.
- Również w Gliwicach znajduje się kolejna restauracja, tym razem serwująca konkretne, galicyjskie jedzenie. Znajduje się ona niedaleko słynnej Palmiarni. Wystarczy wyjść z tutejszego parku i kierować się w stronę centrum, aby już po chwili dotrzeć do tego obiektu.
Miasta, w których można znaleźć kuchnię na wysokim poziomie
Na Śląsku gastronomia stoi na bardzo wysokim poziomie. Jeśli chcecie dobrze zjeść, koniecznie odwiedźcie rynek Mikołowa, Rybnika, a także Raciborza. Tutejsze dania z pewnością przypadną Wam do gustu. Poza tym większość tych miast (np. Racibórz) może pochwalić się przepiękną architekturą.
Reasumując, turystyka gastronomiczna na Śląsku to nie tylko smakowanie tutejszych, a skądinąd bardzo dobrych potraw. To także poznawanie nowych klimatów kulinarnych w oparciu o śląskie restauracje.